Øre-nese-hals

Mjøskirurgenes ØNH-spesialist på Gjøvik, Svanhild Hansen, har over 10års erfaring som lege. Hos oss får du utført både utredning, diagnostikk og behandling av ulike typer øre-, nese- og halsplager.

øre nese hals gjøvik

Kort om vår behandling

Mjøskirurgenes øre-, nese- og halsspesialist, Svanhild Hansen, har lang erfaring som lege. Hos oss får du utført både utredning, diagnostikk og behandling av ulike typer øre-, nese- og halsplager.

For timebestilling eller spørsmål om øre nese halsplager, kan du ringe vårt sentralbord på telefon 61 14 50 50 eller benytte vårt kontaktskjema. Du kan også benytte vår mail: booking@mjoskirurgene.com

Typiske plager og behandlinger

Gjentatte infeksjoner i bihulene er et stort problem for mange. Forebyggende behandling og riktig diagnostikk kan være avgjørende for å redusere plagene.

Smerter i halsen kan komme i forbindelse med akutte infeksjoner, og de fleste har opplevd å ha en halsbetennelse og vet hvordan det føles. Hvis man har gjentatte infeksjoner kan en time hos ØNH-lege være en god hjelp for å legge en behandlingsplan og ev. planlegge operasjon i de tilfeller der dette er indisert. Smerter i halsen kan også noen ganger være uttrykk for andre sykdommer, og korrekt diagnostikk er nødvendig.

Heshet er helt normalt i forbindelse med en akutt infeksjon, men har du heshet gjennom lengre tid bør dette ses på av en ØNH-lege.

Vi har alle sammen lymfeknuter på halsen som er aktive når kroppen bekjemper infeksjoner, også noen ganger uten at vi har en klinisk infeksjon. Det som er karakteristisk ved dette er at lymfeknutene da vil bli mindre etter en stund. Hvis man har vedvarende kuler på halsen bør dette undersøkes av ØNH-lege.

Langvarig hoste er plagsomt både for den som hoster og for omgivelsene. Det kan være et symptom på helt ufarlige tilstander, men bør undersøkes hvis det ikke går over av seg selv.

Kuler som ikke går vekk og sår som ikke vil gro bør undersøkes. Det er ofte ufarlig, men man bør gjøre ordentlig diagnostikk av slike tilstander for å utelukke ondartet sykdom.
Ved akutt neseblødning anbefales følgende: len deg fremover og la blodet renne ut av munnen. Ikke svelg blod. Hold et fast trykk på fremre del av nesen. Legg gjerne en isbit i munnen og press den opp mot ganen, eller legg en kald klut i nakken. Ved akutt blødning som ikke stopper skal man kontakte legevakten. Hvis du har tendens til neseblødning fra samme side av nesen ved gjentagne blødninger kan dette ofte behandles med etsning/brenning. Man bruker da lapis, eller diatermi til koagulering av eksponerte kar. Det er verdt å vite at man kun kan gjøre denne typen behandling hvis man finner et opplagt blødningsfokus.
Nesetetthet kan skyldes mekaniske eller funksjonelle problemer. Det er viktig å finne ut av hva som er problemet i hvert enkelt tilfelle, da relevant medisinsk eller kirurgisk behandling ofte vil bedre hverdagen for en som er konstant tett i nesen.
Problemer med å svelge mat kan forårsake både plager og sosiale utfordringer. Sykdommer i spiserøret eller i strupen bør undersøkes og utredes.

Ikke mye er så vondt som å ha vondt i ørene. Renning fra øret og økende smerter er symptomer som skal tas alvorlig, men som det ofte er ganske lett å behandle. Opprenskning i øret, og relevant behandling vil ofte være tilstrekkelig. Ved mer vidtrekkende øresykdom kan billeddiagnostikk ofte være en god hjelp.

Ved bruk av q-tips i øregangen, in-ear høreapparater og eksem eller trange forhold er det risiko for opphopning av ørevoks. Dette kan renses ut, og ofte lette symptomer som både nedsatt hørsel og ubehag i øregangen.

Ved stramt tungebånd menes det bindevev som kan ses under tungen, når man løfter den opp mot ganen. Hvis dette båndet, kallet «frenulum», er stramt kan bevegelse eller løft av tungen være vanskelig eller umulig, og det er da god indikasjon for å klippe dette for å øke bevegelsen av tungespissen. På små barn ser man ofte «hjerteform» som uttrykk for stramt tungebånd, og det kan gjøre amming vanskelig. Noen mekaniske språkproblemer menes også å skyldes nedsatt bevegelighet av tungen.

Hvis man har smerter i ansiktet er det viktig å finne årsaken til dette hvis man kan. Det kan skyldes både bihuleproblematikk og nerveskader, men man bør utelukke en behandlingskrevende sykdom. Hvis det oppstår lammelse av ansiktets ene side, bør man ta kontakt til lege.

Prisoversikt

Priser gjeldende fra 01.06.22:

  • Konsultasjon: Full ØNH-undersøkelse inkl. skopi: 1690,-
  • Kontroll etter mindre enn seks måneder: 1190,-
  • Time som ikke er avbestilt minst 24 timer før: 1050,-
  • Bestilling av resept uten konsultasjon: 250,-
  • Neseblødning – tamponade: 110,-
  • Paracentese (stikke hull på trommehinnen) i lokalbedøvelse: 650,-
  • Audiometri/høreprøve: 400,-
  • Klippe tungebånd: 610,-
  • Biopsi av slimhinne: 750,-
  • Spyttkjertelbiopsi (Sjøgrens syndrom): 1500,-
  • Ultralyd av halsen: 450,-
  • Små malignsuspekte hudforandringer: 3500,-
  • Talgkjertel: 5500,-
  • Fettkuler: fra 5500,-
  • Føflekker < 1 cm: 3500,- heretter +500,- pr.stk Max 3 om gangen.
  • Større føflekker: 5000,-
  • Utvidet reseksjon ved hudkreft: 4900,-
  • Øreflipp 1 side: 3900,-
  • Øreflipp 2 sider: 5900,-
  • Arrkorreksjon i lokalbedøvelse: fra 5500,-
  • Conchotomi (operasjon av nesemuslinger): 5400,-
Svanhild Hansen

Mjøskirurgenes ØNH-spesialist, Svanhild hansen.