Ortopedi

Operasjon av menisk, skuldre, tennisalbue m.m. Som en av få klinikker i Innlandet har vi også tilbud om injeksjon av Hyaluronsyre i ledd med artrose/slitasje.

Kort om vår behandling

Vår spesialist i ortopedi er Dirk Clemens. Han har lang erfaring, og benytter de mest moderne teknikker for et best mulig resultat for våre pasienter.

Vi anbefaler alle våre pasienter å ta med seg røntgen/MR/CT-bilder til konsultasjonen dersom de har tatt dette på forhånd. Om du ikke har bildene selv må du kontakte instituttet der du tok dem og be dem sende de til deg.

Vi har avtale med en rekke forsikringsselskap som tilbyr helseforsikring. Dersom du eller din arbeidsgiver har dette, kan du være omfattet av dette. I noen tilfeller går også arbeidsgiver inn og betaler operasjon for sine ansatte for å unngå sykmeldinger.

Injeksjon med APS

Injeksjon med APS er en behandling som kan redusere smerter i kneleddet, forbedre leddfunksjonen og forsinke ødeleggelsen av brusk.
APS-injeksjon er utviklet for å gjeninnføre balansen i det betente kneleddet ved å konsentrere høye verdier av «gode» proteiner fra ditt eget blod. Disse blokkerer de «dårlige» proteinene som er ansvarlige for betennelsen i det berørte leddet. Samtidig konsentrerer APS også vekstfaktorer som er gunstige for bruskhelsen.


Henvendelser og bestillinger til vårt sentralbord på telefon, 61 14 50 50.

Ortopediske behandlinger og operasjoner

Dette er en tilstand der en av nervene som forsyner muskulaturen og huden i hånden har det for trangt. Operasjonen består av at kirurgen deler et senebånd som går på tvers ved håndleddet. Den aktuelle nerven ligger under dette båndet, og når dette blir delt blir det bedre plass. Resultatene er hos de fleste gode etter en slik operasjon.
Dupuytrens kontraktur er en sykdom som angriper en bindevevsplate inne i håndflata. Det dannes langsgående fibrøse strenger utover mot fingrene som gjør at fingrene etter hvert blir krokete. Operasjonen består i at man fjerner den fibrøse strengen slik at fingrene kan rettes ut igjen. Etter operasjonen er det viktig å bøye og strekke fingrene så mye som mulig. Dette starter du med så fort du har førlighet i hånden til det.
Et ganglion er en væskefylt cyste utgått fra ledd eller seneskjede. Tilstanden er helt ufarlig. Ved operasjon lager kirurgen et lite snitt og fjerner så kulen. Det er ikke uvanlig at tilstanden kan komme tilbake også ved korrekt utført operasjon.
Haglunds hæl er en benet utvekst på hælen som gir problemer på grunn av trykk fra skotøyet. Inngrepet består av avmeisling av utveksten. Ikke alle blir bra ved en operasjon og enkelte får også plager fra arret som dannes. Man skal derfor ikke operere før man har forsøkt all konservativ behandling.
Dette er en tilstand hvor stortå peker innover i forhold til fotens lengdeakse i stedet for rett frem. Ved stortåas grunnledd er det gjerne en kul (ilke), og det er trykk fra sko mot denne kulen som oftest er hovedproblemet. Forfoten blir gjerne bred og det kan også bli trykk-problemer mot 2. tå pga. den skjeve stortåa. Hensikten med operasjonen er å fjerne den ømme kulen (ilken), rette opp stortåa og lage forfoten smalere. Dette gjøres ved at man deler første mellomfotsknokkel like bak stortåa grunnledd, og flytter tåa med leddet mot nabotåen. Til slutt gipses foten, vanlig gipstid er 6 uker.
Hammertå er en tilstand hvor midtleddet i tåa er konstant bøyd slik at man får trykkproblemer fra fottøyet på oversiden av dette leddet. Operasjonen består i at kirurgen fjerner dette leddet og retter ut tåa. I tillegg må man oftest dele strekkesenen til tåa slik at den etter inngrepet ikke blir pekende for mye oppover.
Dette er en betennelse i seneplaten som ligger i fotsålen. Denne seneplaten springer ut fra hælbenet og sprer seg fremover i fotsålen. Betennelsen er lokalisert i festet til hælbenet og /eller rett foran dette. Pasienten opplever derfor at smerten sitter i hælen. Operasjonen består i at man kutter seneplaten der den er festet på hælbenet.
Artroscopi er først og fremst en undersøkelse av kneet. Kirurgen bruker en «kikkert» i kneet og ser systematisk igjennom leddet. Ved en slik undersøkelse kan vi se om det foreligger skade av menisker, korsbånd, leddbrusk eller kneets leddhinne. Videre kan vi se om det foreligger frie legemer («leddmus») i leddet eller slitasjeforandringer. Foreligger det f.eks. meniskskade eller frie legemer, kan pasienten ferdigbehandles med en gang. Ofte er det imidlertid slik at artroscopien bare gir oss en diagnose. Det betyr ikke at artroscopien er bortkastet, funnene vi gjør under artroscopien er avgjørende for hvilken behandling pasienten skal ha videre.
Inngrodd tånegl kan være smertefullt. Huden rundt kan bli rød, irritert og betent. Operasjonen foregår slik at kirurgen fjerner den stripen av negl som vokser ned i huden. Neglesengen fjernes i samme bredde. Man ender derfor med en båtformet vevsbit med en strimmel av neglen. Såret lukkes evt. med 2 sting.
Dette er en tilstand med smerter i forfoten. Årsaken er fortykkelse på en av de små nervene som går ut mot tærne. Vanligst lokalisasjon er mellom 2. og 3. tå eller 3. og 4. tå. Ved undersøkelse vil det være distinkt ømt i et punkt i angitt område, utredning med MR er ikke absolutt nødvendig, men gjøres ofte. Det foreligger ingen tydelig feilstilling, men det er et rent smerteproblem. Ved operasjonen legger kirurgen et lengdesnitt over det mest ømme området og forsøker å finne frem til den tynne nerven med ledsagende fortykkelse. Nerveknuten fjernes i sin helhet, og det vil medføre at man etter inngrepet er nummen i huden mellom 2 tær i det angitte området. Dette har ingen praktisk betydning utover et evt. ubehag.
Epicondylitt er en betennelse / overbelastning i muskelfestet på overarmsbeinet for de muskler på underarmen som brukes når vi strekker ut fingrene og håndleddet. Operasjonen består i at kirurgen løsner musklene fra festet på overarmen. Ikke alle blir bra etter operasjonen, og ikke-operativ behandling må alltid forsøkes først. Ved operasjon regner vi med at litt over 50 % blir betydelig bedre.
Triggerfinger er en tilstand hvor en eller flere av bøyesenene til fingrene har det for trangt i den senekanalen de skal passere før de kommer ut til fingrene. Dette forårsaker at fingeren kan sette seg fast i bøyd stilling. Operasjonen består i at kirurgen spalter den trange senekanalen for å gi bedre plass til senen.
Kronisk achillessenebetennelse er en overbelastningstilstand. Dersom man ikke har blitt bra av ikke-operativ behandling, kan tilstanden opereres. Er man nøyaktig med etterbehandlingen blir de fleste bra, men ikke alle. Operasjonen består i at kirurgen spalter og løsner fibervevet rundt senen og fjerner eventuelt arrvev som sitter i senen.
Nervus ulnaris er en viktig nerve for funksjonen i underarm og hånd. Der den passerer ved albuen, hvorfra man ofte kan få «enkemennsstøt» vil nerven kunne ha en trang passasje. Dette kan gi smerter og nummenhet i underarm, 4. og 5. finger. Operasjonen består i å frilegge nerven i noen centimeters lengde, og i beste fall vil pasienten kunne merke effekt i løpet av noen dager.

Prisoversikt

Priser gjeldende fra 01.02.22:

 • Konsultasjon: Kr 1690,-
 • Konsultasjon rygg (dobbelttime): Kr 2100,-
 • Kontroll etter mindre enn 6 mndr.: 1190,-
 • Timer som ikke blir avbestilt senest 24 timer før faktureres med 1050,-
 • Achillessenebetennelse: Kr 9500,-
 • Arthroscopi, kne (menisk): Kr 15400,-
 • Artrodese CMC 1: Kr 13600,-
 • Bursa olecranon: Kr 8900,-
 • Canalis Carpi: Kr 7400,-
 • De Quervain: Kr 6400,-
 • Dupuytrens kontraktur: Kr 12500,- 
 • Fjerning av slimpose, albue: Kr 8900,-
 • Ganglion: Kr 5900,-
 • Hallux valgus / Hallux rigidus: Kr 15400,-
 • Hammertå: Kr 6400,-
 • Hælspore / fasceitt: Kr 7400,-
 • Jumpers knee: Kr 7400,-
 • Kompartment syndrom: Kr 9500,-
 • Løperkne: Kr 9500,-
 • Lyskestrekk: Kr 9500,-
 • Mortons metatarsalgi / nerveknute: Kr 7900,-
 • Seneskjedebetennelse kne / legg: Kr 6500,-
 • Tennisalbue: Kr 7400,-
 • Tenolyse: Kr 7400,-
 • Triggerfinger / springfinger: Kr 5900,-
 • Ulnaris nevropati: Kr 8400,-
 • Inngrodd negl: Kr 5900,-
 • Hyaluronsyre-injeksjon: Kr 4300,-
 • Injeksjon med APS: Kr 9500,-