Øyelege

Det vi gjør mest av hos Mjøskirurgene, er fjerning av grå stær. HELFO dekker kostnadene for inngrepet, og vi er to leger som tilsammen opererer ca 1400 øyne årlig.

I tillegg tilbyr vi linsebytte (RLE) som ikke dekkes av HELFO. 

bjørn simensen

Ansvarlig øyelege er Bjørn Simensen

Bjørn Simensen har vært øyelege siden 1990 med virkesteder Namsos, Trondheim, Gjøvik og Lillehammer.

Tirsdager opererer Simensen ved Mjøskirurgene på Gjøvik. Når det gjelder operativ virksomhet, omfatter dette linsebytteoperasjoner (RLE) og grå stær-operasjoner. Simensen har operert nært 10.000 pasienter.

Kort om vår behandling

Ved synskirurgi hos Mjøskirurgene benyttes RLE med den trifokale linsen Fine Vision.

Linsebytte eller RLE (Refractive Lens Exchange)

Samme operasjon som en grå stær-operasjon med den forskjell at linsen som fjernes er klar, ikke grå. Hensikten med denne operasjonen er å oppnå full brillefrihet. Så vel enstyrkeglass som progressive glass kan erstattes. Denne operasjonen dekkes ikke av myndighetene, så pasienten må bære hele kostnaden selv (som ved en laseroperasjon for brillefrihet). Vi benytter den trifokale linsen Fine Vision.

Prisen vår er satt lavt i forhold til andre klinikker fordi “laser touch up” ikke er inkludert i prisen. Om pasienten får en behandlingstrengende skjev hornhinne (astigmatisme) etter operasjonen, gjør vi LRI og ikke laser. LRI vil si at det legges et lite snitt i hornhinnen istedenfor laser for å rette opp denne. Dette vil gjelde ca 5% av alle pasienter.

Skjeve hornhinner

“Skjeve hornhinner” kan i dag korrigeres med en spesiallinse slik at pasienten ikke trenger brille etterpå. Dette innebærer noe ekstrakostnader såvel ved grå stær-operasjon som RLE.

Alderssyn (Presbyopi)

Vår naturlige linse har evnen til å skifte fokus fra langt hold til nært hold. Dette går tapt etter 45-50 års alder – og vi trenger lesebrille. Ved grå stær-operasjon eller RLE (se under) kan dette bøtes på enten ved å sette inn ulike linser i høyre eller venstre øye (monovision) eller sette progressiv linse inn i øyet. Våre trifokale linser heter Fine Vision.

Grå stær (Cataract)

Dette er den ”snille stæren” og det er linsen inne i øyet som gradvis blir grå med årene. De fleste over 70 år får det i større eller mindre grad, men de fleste trenger ikke å gjøre noe med det. Skade eller arvelig disposisjon, gjør at også yngre mennesker kan få grå stær. Når grå stær opereres, fjernes den grå linsen (som ligger inne i linseposen) og erstattes av en kunstig linse av akryl eller silikon (som da blir liggende på plass inne i linseposen). Snittet er så lite (ca. 2 mm) at kirurgen ikke trenger sy, ultralydteknikk benyttes, ikke laser. Bedøvelse skjer med øyedråper og operasjonen varer i ca. 10 minutter. Øyedråper brukes ca. 4 uker etter operasjonen. Om brille trengs etterpå, bør det gå ca. 1 måned før den tilpasses.

Viktig informasjon

Dersom du tidligere er operert med laser, er det en fordel å ha med optikermålinger gjort før operasjonen. Dette kan du innhente der du ble operert.

Forhåndsregler etter operasjon

Lev som vanlig etter operasjonen. Ikke bruk øyesminke så lege du bruker øyedråper etter operasjonen. Ikke bad i klorvann de første 4 ukene. Unngå å gni deg i øyet.

Spørsmål og svar

Under finner du ofte stilte spørsmål med svar fra vår øyekirurg, Bjørn Simensen.

RLE står for Refractive Lens Extraction som er en kirurgisk øyeoperasjon hvor øyets egen linse blir byttet ut til fordel for en kunstig linse.
I prinsippet ja. Noen få vil trenge en svak lesebrille.
Monofokale linser gir deg fokus til en avstand. Multifokal er å betrakte som en progressiv brille inne i øyet.
Gjennomsnittet er 1 til 2 dager, men dette er individuelt fra hvordan synet ditt var før inngrepet. Øyekirurgen som behandler deg vil kunne gi deg et svar på dette.

Ja, 2 forskjellige typer øyedråper. 1 dråpe 4 ganger daglig i 4 uker av den ene og 1 dråpe daglig av den andre.

Nei. Du vil ikke føle smerte under inngrepet. Du vil få en lokalbedøvelse i form av øyedråper. Ingen sprøyte.
Nei. Pasienter kan i få tilfeller merke en en mindre grad av sårhet i øynene i noen dager etter inngrepet.
Ja. Kan i tillegg brukes for å rette opp skjev hornhinne.
Nei. I så tilfelle tilbys LRI, som betyr at hornhinneskjevheten kan rettes opp med et lite snitt i hornhinnen. Dette er da eventuelt inkludert i operasjonsprisen.

Grunnen til den gunstige prisen på 49.000, er at en eventuell laserbehandling etterpå ikke er inkludert i denne prisen.
Sannsynligheten for behov for laserbehandling etterpå ligger på ca 5%.

Med dagens mikroteknikk, er disse sjeldne, og det er ikke uten grunn at en grå-stær-operasjon er den operasjon det gjøres mest av i verden i dag. Den vanligste grunn til at kunden ikke blir 100% fornøyd, er hvis sluttresultatet ender med at han/hun blir utilsiktet nærsynt, langsynt eller får skjev hornhinne. Vanligvis bøtes dette på med LRI (at det snittes i hornhinnen), LASIK (laserbehandling av brytningsfeil) eller rett og slett en brille. Netthinneløsning har en risiko på 0,5 promille hos normalbefolkningen, 2 promille hos dem som er operert for grå stær. Det kan gå hull på linseposen (kapselbrist – som har en risiko på 1,4 %), det er da mulig øyelegen må legge en annen linse inn i øyet enn den som er planlagt.

Prisoversikt

 • RLE monofokal: 29 000,-
 • RLE multifokal/trifokal: 49 000,-
 • Trenger/ønsker man toriske linser, kommer det et tillegg på kr 3000,- pr.linse: fra 55 000,-
 • RLE-Forundersøkelse (trekkes fra dersom operasjon): 500,-
 • RLE-Etterkontroller: Gratis
  • Forundersøkelse: 375,-
  • Operasjon 1 øye / 2 øyer inkludert linse og øyedråper: 622,- / 997,- med egenandelskort, eller 311,- / 686,- med frikort.
  • Etterkontroll: 375,-

  • Vanlig linse: 0,-
  • Torisk linse: 4000,- pr.linse
  • Fine Vision: 6000,- pr.linse
  • Fine Vision torisk: 8000,- pr.linse
synskirurgi grå stær